"Může si čtenář říkat milovník knih, pakliže se u něho objevují pouze články s recenzními výtisky?"

2. února 2014 v 18:05 | Polgara |  Názory
Nevím, jestli je tohle vhodné do rubriky názory. Spíše mi to jako úvaha..ale snad je to nějak srozumitelné. Neberte prosím článek jako kritiku nikoho. Jen úvahu, zamyšlení a není to ani moje sebeobhajoba. Jen to tak nějak vyletělo ven a pokud to vzal někdo zle, omlouvám se.



Je zvláštní, jak vznikají některé články. Tento se mi začal rodit po přečtení komentáře od Lyry, která mě donutila přemýšlet směrem, který jsem nečekala. Nicméně přestože se jedná o úplně jiný obsah, tak tohle z toho tak nějak vyplynulo. Nikomu nemohlo uniknout, že se na mém blogu převážně objevují recenze na knížky, které mi nakladatelství poslalo jak recenzáky. Někdy se sama sebe ptám, jestli je to dobře.

Strašně moc bych chtěla zveřejnit články, kde by se objevily knížky čtené ještě na základní škole, anebo prostě jen vypůjčené či zakoupené. Nedávno jsem měla tu čest číst třebas Zlodějku knih, Enderovu hru, celou trilogii od Renaty Štulcové, třetí díl od Bretta k Tetovanému, dočetla jsem konečně Percyho Jacksona, komiksy jako Batman, Superman, Omnibusy…ale nic z toho tu není. Možná je trochu problém v tom, že n recenzní výtisk se článek napsat musí, a pak si čtenář řekne, že knížka, která zrecenzovaná být nemusí, tak počká.

Všímáte si těch pochybných myšlenkových pochodů? Přitom čtu všechno. Od fantasy po světovou literaturu, v hlavě mi pořád leží, že bych mohla dopodrobna rozebrat antickou četbu a skutek utek. Není to již únava? Pořád mě to baví, recenzování a psaní obecně zbožňuji, ale někdy zjišťuji, že…nechci použít slovo nestíhám, ale momentálně mě nic lepšího nenapadá. Uvědomuji si, že na čtenáře mého blogu musím působit tak trochu jako vejtaha, který se chlubí něčím, co není zase tak výjimečné, ale, když já si nohu jednoduše pomoci. Pořád mi to nestačí a chtěla bych to s blogem dotáhnout dál. Být jednou jako Abyss, Syki, Vee….

Přesto si uvědomuji, že mnoho blogů vzniká jedno, protože díky tomu dostávají knížky "zadarmo". Anebo je to jednoduše jenom moje sugesce. Ale ono se asi není čemu divit, když čte člověk obča sdiskuze na internetu anebo facebooku ohledně knižních blogerů a přitom je to škoda

Nicméně Lyra položila dotaz, jak je to vlastně s možností vybírat si knížky k recenzování. Většinou se s nakladatelstvími domluvíte po emailu, dáte jim svoji adresu anebo se někdy sejdete a knížky si vezmete přímo od nakladatele. Nicméně není to tak, že by vám proti vaší vůli nutili knížky, které by vám nesedly. Máte na výběr ze seznamu recenzních výtisků. Někdy to dělají tak, že vám pošlou seznam toho, co je zrovna v nabídce ke zrecenzování a vy si vybíráte.


Zvládnu přečíst 15 knížek za měsíc, ale to záleží na situaci a na tom, kolik toho mám i mimo recenzování. Výhodou je i moje nespavost, je zajímavé, že za noc zvládnu přečíst víc než přes den. Asi to moc řeším. Ale vím, že mám na svých článcích ještě, co dohánět a vylepšovat. Pořád je to však koníček, který může člověka někam posunout, něco mu dát, ale hlavně mu dokázat, že pokud chce, tak všechno jde.

Na závěr přidávám ještě reakci a v podstatě i odpověďod Jany Elinor Poláčkové: Ano, může. Problém není v "čtení", ale "textovém zpracování".

 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Mimi Mimi | Web | 2. února 2014 v 18:19 | Reagovat

chtělo by to recenzovat i jiné knihy nez ty RC aby si jich clovek vic vazil a dal je do popredi :) prijde mi ze vetsina  si udela jen blog aby dostavala nove knihy zadarmo a mohla se chlubit sloupkem cha tydle všichni mi knihy davaji zadara :-P

2 Polgara Polgara | 2. února 2014 v 18:27 | Reagovat

[1]: Právě o tom sem se zmiňovala v článku. Patřím mezi ty, kteří recenzovali ještě před humbukem okolo knižních blogerů.
Knížek si vážím pořád, ono málokdo vám dá krásnou knížku jen za napsání recenze a právě problém blogerů, kteří si založili blog za účelem zisku knížek byl v článku také zmíněn.

3 Mimi Mimi | Web | 2. února 2014 v 18:34 | Reagovat

podle me nejvetsi radost mas kdyz se ti samotne knizku podari nekde koupit sehnat a tak nez kdyz ji diky seznamu najdes ve schránce :) do Violet jsem se pustila dneska a zatim je to ctive , moc od toho necekam takze me to treba prekvapi :)Amy a Roger me velice potěšili , je skoda ze nakladatelstvi to daji skoro kazdemu , take mam blog uz dlouho (rok 2006) kdyz jeste nebyli skoro žádní knižní blogeři :)

4 Tvídě Tvídě | Web | 2. února 2014 v 18:35 | Reagovat

Trochu nechápu smysl tohoto článku :D Zní to, jakoby sis sama před sebou chtěla obhájit, že dostáváš knihy zadarmo o_O No nevím, nemám nějaké ambice ve spolupráci s nějakými nakladatelstvími, mám blog vyloženě pro radost, čtu knížky dost nahodila a že chci něco přečíst dneska neznamená, že to budu chtít přečíst i zítra :D a z tohoto svého pohledu naprosto mimo komunitu soutěží, kdo dostane více knížek, nechápu, proč by se měl hanit někdo, kdo má blog jen proto aby dostával knížky zdarma? Je to jenom lidská závist, takže pokud tě za to někdo haní (nebo jen ty sama sebe), tak nevidím důvod, na druhou stranu nevidím důvod, proč bys měla ty zase brojit proti lidem, pro které je hlavní motivací pro blog recenzní výtisk :)

5 myanmar myanmar | Web | 2. února 2014 v 18:39 | Reagovat

Já se snažím psát recenze i na nerecenzáky čistě kvůli osobnímu pocitu, že mi připadá nefér některé knihy "odstrkovat" jen proto, že jsem je nedostala zadarmo.

Jakmile bych dospěla do fáze, že bych pořád psala články jen o recenzících a neustále by se mi po domě válely recenzáky, které bych teoreticky měla číst přednostně, začala bych mít pocit, že jsem do blogování vlastně tlačená.

Takže se to snažím udržet na takové zdravé míře :) Ano, za recenzní výtisky jsem moc ráda, ale pořád si chci knihy také kupovat sama a chodit do knihovny a prostě uchovat si své tempo.

Čímž nechci říct, že psát recenze jen na recenzáky je špatné, ale mně by to prostě nevyhovovalo. A připadá mi škoda zavalit se recenzáky tak, že se pak člověk nestíhá podělit o jiné knihy, o kterých by jinak také psal rád.

Jinak abych zase moc neodbočila od nadpisu (což jsem asi stejně udělala :D) - myslím, že o tom, že i člověk píšící jen články o recenzních výtiscích je také milovník knih, není důvod pochybovat :) Kdyby knihy neměl rád, tak by o ně přeci nestál - ani za peníze, ani zadarmo :)

6 Polgara Polgara | Web | 2. února 2014 v 18:42 | Reagovat

[3]: To nepopírám. Člověk si pak váží víc toho, co má

[4]: Ani ne tak obhájit, jako spíš zapřemýšlet. Hodně totiž čtu diskuze, kde se pouští do knižních blogerů. Viz ta zmínka o těch, kteří si založili blog jen kvůli rv.
Nicméně děkuju za reakci. Jednoduše jsem se jen pořebovala vykecat, možná jsem to pojala špatně, což nepopírám, ale obhajoba mojí osobnosti to být neměla. Zase taková elita nejsem :-D
Pokud to vyznělo jako brojení omlouvám se, nebyl to účel.

7 Mimi Mimi | Web | 2. února 2014 v 18:43 | Reagovat

[5]: Hezky napsáno :)

8 Polgara Polgara | Web | 2. února 2014 v 18:47 | Reagovat

[5]: Achich, koukám, že se tím článkem spíše uškodila. Souhlasím s tou zlatou střední cestou, která je taková nejmírnější. Nicméně i u rv si člověk může určit limit a není povinen si vzít všechno. To jsem dělal v úplných začátcích, teď si vybírám a dá se to stihnout i s knížkami, které si půjčím v knihovně anebo koupím. Snad to už vyznívá méně mimoňsky. :-)

9 myanmar myanmar | Web | 2. února 2014 v 18:54 | Reagovat

[8]: Však v pohodě, každý  by si měl jet tak, jak to jemu samotnému vyhovuje :) Jen jsem tu popsala, jak to s recenzáky praktikuju já - ale každý způsob je správný, dokud je s ním člověk spokojený :)

Já mám totiž dojem, že někdy mají lidé tendenci právě nabrat si těch recenzáků co nejvíc, protože mají pocit, že čím více knížek dostanou od nakladatelství, tím lepší mají blog. Jenže kvalita blogu se podle mě měří počtem spokojených čtenářů :)

(a tahle úvaha už se zase vůbec nevztahuje k tobě nebo tomuhle článku, ale měla jsem potřebu jí ze sebe vymáčknout, když už jsem v tom :D Takže ten poslední odstave ber jako takovej s ničím moc nesouvisející dodatek :) )

10 GiraffeAndy GiraffeAndy | E-mail | Web | 2. února 2014 v 18:59 | Reagovat

U mě asi taky najdeš v průměru více "rc recenzí" než recenzí na knihy, které jsem si sama koupila, ale není to tím, že bych četla jen recenzní výtisky a žádné knihy si nekupovala... Spíš je to tak, že na recenzní knihy člověk tu recenzi samozřejmě napsat musí, ale když si přečtu nějakou svoji knížku jen tak, ne vždy se dokopu k tomu napsat recenzi. :D Psaní recenzí mě baví, je to můj koníček a ráda bych napsala recenzi na vše, co přečtu, ale není na to prostě čas. Každopádně já blog nezakládala s plánem dostávat recenzní výtisky, poprvé jsem zkusila navázat spolupráci až po roce knižního blogování (bloguji již déle, ale o knihách teprve od dubna 2012). Myslím si, že spolupráce posunuly můj blog zase trochu dál (víc mě motivují ke psaní dobrých recenzí a tím i ke čtení knih a taky jsem získala více čtenářů díky tomu, že recenzuji novější tituly), ale rozhodně to nebyl můj původní cíl, když jsem blog zakládala. Jinak ať si má každý tolik spoluprácí a recenzních výtisků, kolik chce, dokud s ním nakladatelství budou ochotni navazovat spolupráce a posílat mu recenzní výtisky a on je bude recenzovat, je to vcelku jeho věc...

11 Kane Kane | Web | 2. února 2014 v 19:01 | Reagovat

Já nemám pocit, že by nějaký kvalitní knižní blog existoval jen proto, že jde o knihy zadarmo. Když někam vejdeš, poznáš, proč majitel blog má. Jednu dobu jsem taky psala recenze jen na recenzáky, protože na víc prostě čas nebyl, nebyla chuť a kdo by v takovém stavu psal něco navíc, když nemusí? Já bych si tím nelámala hlavu, však tady ty krizovky brzo pominou. :)A pokud člověk čte i další věci, přece to hned neznamená, že dělá něco špatně, když o nich zrovna nemá chuť něco napsat. Zmiňuješ se o nich v jiných článcích. Chvástačka apod. Každopádně jsem za poslední půl rok měla jen jeden recenzák a je to tak nějak osvobozující, že můžu číst, co chci, psát o čem chci, a nemusím se do ničeho nutit. :)

12 cecilka cecilka | E-mail | Web | 2. února 2014 v 19:23 | Reagovat

Já moc RC nedostávám, ani mi to nevadí. Ráda chodím do knihovny, takže novink seženu tam. Na kupování knih peníze moc nemám. A kdybych dostávala víc RC, tak bych je asi více četla a psala převážně o nich.
A tohle nemá smysl řešit. Pokud máš svědomí čisté, tak je to v pořádku. Každý ať má svůj systém, který mu vyhovuje.
A pokud nemáš recenze pro nakladatelství ve stylu "napíšu tři až pět vět svého názoru" , tak se nemáš za co stydět. :o)

13 maglaiz maglaiz | E-mail | Web | 2. února 2014 v 19:28 | Reagovat

Příliš se to řeší. Jsme zatím v demokratickém státu, a tak ať si každý dělá, co chce. Nedělej si z toho těžkou hlavu. Co stihneš, to stihneš, nejsi Doctor a nemáš TARDIS, abys stíhala všechno :-)

14 Henriette Henriette | E-mail | 2. února 2014 v 19:47 | Reagovat

Musím se připojit k reakcím. Sama píšu pro web vaseliteratura.cz a též dostávám recenzní výtisky. Pravdou však je, že spoustu knih čtu i mimo to. A i když je času málo, pokud přečtu knihu, která mě zasáhne a chci se o dojmy z ní podělit s ostatními, nevidím problém recenzi napsat. A o tom to asi je. Chtít se podělit s ostatními. :-)

15 Dragell Dragell | Web | 2. února 2014 v 19:51 | Reagovat

Přiznám se k tomu, že jsem na tom podobně, ale je to hlavně z toho důvodu, že moc času na psaní nemám, často se mi i nechce, protože je to už pomalu zase vyčerpávající, a když už mám napsat článek, upřednostním ten, který je na smluvené recenze a témata, protože jej musím jednou napsat.
Ale když už mám chuť na psaní, tak jdu psát i mimo povinné recenzáky, to je samozřejmé :)

16 moira moira | Web | 3. února 2014 v 21:47 | Reagovat

vážně se prostě většinou nechce psát recenze na nic jiného. :D Ostatní knihy čtu proto, že si je užívám a stane se mi málokdy, že mě kniha zaujme natolik, abych si na ni napsala recenzi. Většinou jsou to úžasné, dechberoucí knihy a těch zas tolik není. :D

btw - patnáct knih za měsíc? A kromě toho stíháš i žít? :D

17 Tereza Matoušková Tereza Matoušková | E-mail | Web | 4. února 2014 v 8:32 | Reagovat

Vzhledem k tomu, že spolupracuješ... s dvanácti...?... nakladatelstvími a přečteš 15 knížek za měsíc, tak se ani není čemu divit. Na tvém místě bych se měla tendenci v takovém případě posunout dál a nabídnout své recenzentské schopnosti třeba na Fantasyi, Mfantasy, Fantasyplanet... :-)

18 Zoey Zoey | Web | 5. února 2014 v 14:51 | Reagovat

Jak to kdo vezme, samozřejmě :-) Já jsem si řekla, že s žádnými nakladatelstvími spolupracovat nebudu, a chodím do knihovny :D Ale samozřejmě věc názoru :)

19 Desirée Lydon Desirée Lydon | Web | 5. února 2014 v 14:57 | Reagovat

Já nedostávám recenzní výtisky a ani po tom netoužím. Prostě dělám recenze na ty knihy, které chci a které mě nějak zaujaly :)

20 Lokusta Lokusta | Web | 5. února 2014 v 15:14 | Reagovat

Ak píšeš recenzie na knihy, ktoré ťa bavia čítať nevidím žiadny problém. Osobne ale preferujem knižnicu, ono je to ale aj v tom, že moje obľúbené knihy by som v obchodoch našla len ťažko, a už vôbec nie ako nejakú novinku.

21 Teeda Teeda | Web | 5. února 2014 v 15:32 | Reagovat

Já se přiznám, že mi tohle celé zní trochu divně. A vůbec to neodpovídá na položenou otázku.
Člověk, který čte jen recenzní výtisky není milovník knih. Člověk, který čte všechno, jím ale také nemusí být.
To že někdo hodně čte samo o sobě nemusí totiž znamenat, že je to milovník. Prokousat se textem, pochopit ho a říct si "to nebylo špatný" nebo "fajn", to nestačí. Musí tam být vztah. Něco jako droga. Tolik to zbožňuješ, že to chceš víc a víc a ještě. Nic ti není dost a láska se stupňuje. Pak si milovník knih. Pokud to tak nemáš, si prostě čtenář.
A pokud si čtenář, je ti jedno co čteš. Není tam vztah.

22 Vendy Vendy | Web | 5. února 2014 v 15:38 | Reagovat

Jestli je za psaním recenzí touha získat knihy zdarma, na tom nevidím nic zlého, knížky jsou drahé jak prase, s prominutím za ten výraz, a kdo má na to, aby vyvalil za knížky dva tisíce měsíčně? (příklad, když se koupí pět knih na měsíc, je to patnáct set až dva a půl tisíce, podle toho, jak je která drahá). Jestli někdo čte rád, je to pro něj dobrá možnost,jak přijít ke knize, aniž by do ní musel investovat.
Na druhou stranu je problém, pokud si recenzent nemůže vybrat a musí recezovat to, co se mu předloží.
Ale i když čtu ráda a napadlo mě také do tohoto jít, neudělala bych to. Právě proto, že jak cítím  "mus", nebaví mě to. Ráda čtu i píšu o knihách, ale délku článku si chci určovat sama  (a recenze na téměř dvě strany mi připadají i  otravné), a na čtení musím mít chuť. Také si ráda přečtu knihu ještě jednou nebo vícekrát, na zažití dojmu, to jsou věci, které recenze nepožaduje, ale pro čtenáře je to ten správný prožitek.
A stejně tak si myslím, že knižní recenzní weby nejsou jen o recenzích, autory recenzí musí čtení přinejmenším bavit. Kdyby tomu tak nebylo, určitě by se do této práce nepouštěli.

23 Polgara Polgara | Web | 5. února 2014 v 15:54 | Reagovat

[22]: Nepopírám, pokud je to dobře napsaná recenze, tak proč ne. Jen trochu nemohu překousnout ty, kteří opíší jen anotaci, pár řádek a tím to končí, ale vím, že člověk se vyvíjí a každý nějak začínal.

[21]: S tím, že se mi nepovedlo vystihnout nadpis článku souhlasím a docela se divím, že jej Standa dal na titulku.
Nicméně knížek nakoupených mám hodně a plánuju si dokoupit série jako Canacanová, Eddings, Feist, Goodkinda, Neomillnerovou, Nesba, Weirovou a mnoho dalších, jen teď bohužel nejsou finance. Sama si uvědomu, že tenhle článek šel napsat lépe a jinak, ale teď už s tím nic dělat nemohu. Právě, jinde je mají mnohem levnější a než si člověk našetří, chvíli tu trvá. :-/

[20]: Však v knihovně se toho dá najít taky hodně, jen jsem ten úchyl, kterého, když knížka chytí, tak ji musí mít, protože ví, že se k ní bude vracet.

24 edithhola edithhola | Web | 5. února 2014 v 16:13 | Reagovat

Určitě to není pochybné myšlení. Z psaní na blog se v případě textů na zaslané zboží ale stane práce. Já jsem postupně všechny, co mě oslovily k psaní recenzí na knihy a výrobky, odpískala. Bralo mi to čas na psaní toho, co opravdu chci psát. A pak je otázkou, zda v takovém množství recenzáků je opravdu recenze ještě vodítkem pro čtenáře. I redaktor v dobrých novinách si vybere,c chce recenzovat. V případě blogerů možná tato volba není a možná se ani nesmí psát o knize to, co opravdu by chtěl bloger - recenzent napsat. Taky si myslím, že umět napsat dobrou recenzi je velké umění. AspoŃ na kurzu tvůrčího psaní jsem zjistila, že bych to neuměla tak, jak by to mělo vypadat. Je kolem toho hodně otázek... Milovník knih se také asi nedá určit podle počtu přečtených knih. S dětmi jich přečtu za měsíc opravdu na pováženou. Přesto se považuji za knihomila:-)
Nejsem proti psaní recenzí na blogy, ale recenzent by se měl vyprofilovat tak, aby si mohl vybírat a já si byla jako čtenář jeho recenze jistá, že čtu něco o knize, co opravdu mi dá odpověď na to, zda knihu si zakoupit nebo ne a donutí mě to na příští recenzi se na blog zase přijít podívat:-).

25 edithhola edithhola | Web | 5. února 2014 v 16:15 | Reagovat

Omlouvám se za hrubku ve svém komentáři. Samozřejmě má být oslovili.

26 Kariol Kariol | E-mail | Web | 5. února 2014 v 16:35 | Reagovat

Je pravda, že recenzní výtisky jsou určitou motivací. :-) Nedávno jsem začala spolupracovat s Fragmentem, ale jelikož jsem zvyklá psát recenze hned po dočtení knížky (+ pár dní, než se trochu rozhoupu, zkrátka brzy po přečtení), tak mi to nepřišlo nijak rozdílné. :-)
Rozhodně si myslím, že milovníkem knih je každý, kdo čte a baví ho to, naplňuje. A nezáleží na tom, jaký je to žánr, kolik toho přečte za měsíc a tak. :-)

27 Em Zet Em Zet | Web | 5. února 2014 v 17:06 | Reagovat

Knihy mi daly hodně, to ano :-) Nejvíc jsem jim asi vděčná za slovní zásobu a aspoň minimální sečtělost, která mi pomáhá s obecným rozhledem. :-D
Jinak pointa tvého článku jde trochu mimo mě, protože žádný knižní blog nesleduju a nebavilo by mě číst knížky od Fragmentu, abych na ně psala recenzi. :-)

28 Em Zet Em Zet | Web | 5. února 2014 v 17:08 | Reagovat

[22]: Taky nemám peníze, a tak to řeším naší super knihovnou, kde najdu 99% toho, co hledám. :-D

29 Ellnesa Ellnesa | Web | 5. února 2014 v 17:15 | Reagovat

Zajímavá úvaha, já si zatím musím knížky většinou půjčovat v knihovně. Ale asi se to moc řeší... (Ale uznejme, kdo něco nerad dostane zadarmo?)

30 Jackelin Mandragor Jackelin Mandragor | E-mail | Web | 5. února 2014 v 17:34 | Reagovat

Páni 15 knížek, to je něco. Já bych to možná zvládla taky, ale nesměla bych bejt na gymplu a vést schůzky pro děti, protože to mi ubírá spousty času...

Jinak zajímavá úvaha.

31 Arvari Arvari | E-mail | Web | 5. února 2014 v 17:59 | Reagovat

Abych se přiznala, já nějak vůbec nechápu, v čem by měl bejt problém. :-D Nikdy mě ani nenapadlo vyčítat knižním blogerům, že mají recenzáky zadarmo. Vždyť bych je mohla mít taky, kdybych se rozhodla mít knižní blog. A i kdybych u někoho viděla recenze jen na recenzáky, nějak by mě nenapadlo, že čte jen ty. Je pochopitelný, že se člověku nechce psát články úplně o všech knížkách, co přečte, zejména když jich přečte tolik jako ty...
Říkám, nějak nechápu smysl toho článku. Jak uź nahoře padlo, skoro jako by sis ty recenzáky chtěla obhájit...

32 Margareth Margareth | Web | 5. února 2014 v 18:07 | Reagovat

Na mém blogu často píši knižní "recenze", ale spíše jen u knih, které mi přijdou, že jsou buď nedoceněné, nebo jejich anotace nejsou úplně přesné. Nedokáži si ale představit, že bych za své názory měla dostávat zaplaceno a ještě z nutnosti číst. Ráda čtu, ale ráda si také vybírám náměty dle mého aktuálního rozpoložení. Takže můj názor jest, že člověk který čte "pro peníze" či jinou materiální odměnu, tak se nedá mluvit o milovníkovi knih, který má ze čtení opravdový požitek.

33 Polgara Polgara | Web | 5. února 2014 v 19:39 | Reagovat

[31]: Tam je problém ten, že jsem to psala tak, jak mi huba narostla, tedy jako tele a vzniklo z toho tohle. Nejsem zrovna moc nadšená, že tenhle blud hodný Bludného balvanu je na titulce, ale, co nadělám. :-( Tam šlo vážně jen asi o ty, kteří tu recenzi napíší jenom proto, aby to měli z krku anebo ty, kteří ji
nenapíší vůbec. Se mnou to vážně nemělo, co dělat, spíš jsem to srovnávala se sebou, což bylo špatně. :-/

[32]: Uff, děkuju z názor, vážím si toho a omlouvám se, pokud už zním, jako, že melu hlouposti, ale vážně mi dochází nápady, jak to lépe vysvětlit. Holt ulítla jsem. Šlo to napsat jinak, lépe a ne tak chaoticky.

34 Andy Andy | Web | 5. února 2014 v 22:00 | Reagovat

Ah, člověk je na titulce blogu, tak má najednou obrovskou návštěvnost. Už jsem slyšela (četla), jak si na to někdo dokonce stěžoval, že prý se lidi zastaví jednou a komentují jako o život, a pak se zase vytratí. Jako tsunami. Tak doufám, že tobě to vadit nebude, když se taky připojím s komentářem:D
Taky jsem jednu dobu psala recenze na knihy - ono je to super z toho pohledu, že máš potom doma úžasně bohatou knihovnu a nestálo tě to ani korunu. To se mi na tom asi líbilo nejvíc, a že se člověk dostane k věcem, který by za jiných okolností třeba nevzal do ruky, nebo by si jich prostě jen nevšiml. A taky si rozšíříš obzory o novodobých autorech a naučíš se psát zase trochu jiným stylem a vůbec. Na čtení není vůbec nic špatného, ať už čte člověk cokoliv.
Jen je asi škoda, že se mnoho lidí za život prostě nedostane k tomu, aby četli to, co doopravdy chtějí. Nemají čas nebo jsou zabráni to povinné literatury nebo daňového zákoníku a schovávají si to na důchod, kdy pak třeba už ani nebudou moci..

35 Nishanath Nishanath | Web | 5. února 2014 v 22:22 | Reagovat

Ja veľmi rada píšem recenzie, ale vždy sú to mje knihy. Predsa len, venujem sa aj iným veciam, nie vždy sa mi chce a podobne. Kedysi , keď som bola mladšia ma veľmi lákalo dostať knihy zadarmo.
Inak to s tou rapídnou nábštevnosťou je pravda. Jeden deň obrovské čísla a druhý to čo vždy. Ja sa ru chystám aspoň poobzerať.

36 Mimi Mimi | Web | 5. února 2014 v 22:58 | Reagovat

[34]:
me se stava ze tak dlouho odkladam nejakou knihu az se k ni dostanu a rikam si tu cist tak pred 2 rokama byla bych z ni nadsena ale ted kdyz uz jsem zas mentalne nekde jinde tak me kniha nudi ,

me se na recenznich vytiskách nelíbí ze podle me 90% potencionálních kupců se knihy rozdají zadarmo jako RC a pak jsou malé zisky , malá prodejnost a od autorů už nevychází další díly protoze na to nejsou peníze a nevyplati se jim to :(
knihy vychází v čím dál menších nákladech a po pár měsících od vydání už nejsou k sehnání a nebo je vyprodávaj za malé částky aby se jim aspon něco vrátilo a proc? protoze vsichni to uz davno maji doma zadarmo tak kdo by to kupoval ?

37 Tereza Matoušková Tereza Matoušková | E-mail | Web | 6. února 2014 v 10:03 | Reagovat

[36]: Myslím, že jsi právě trefila do černého. Správně by měl každý recenzák přinést nakladateli minimálně pět nebo deset prodaných výtisků. Pokud mu přinese pět nebo deset dalších žádostí o recenzák, je to v háji. :-(

Podle mě by měli za recenzáky recenzovat jenom ti, kteří mají návštěvnost sto lidí denně a více, nebo píší velice poutavě a lidi nalákají, aby se to vyplatilo...

Je jasné, že u bestsellerů je to jedno, ale u méně známých titulů rozhoduje o vydání další knihy od stejného autora třeba 100 ks. 8-)

38 Polgara Polgara | Web | 6. února 2014 v 11:04 | Reagovat

[34]: Já vím, až zmizím z titulky, bude zase klid. To znám, není to poprvé ani naposledy. To rozšíření obzorů je fajn, ale nesmí člověk skončit u jednoho. Tak nestálo ani korunu. Mně právě mrzí, že si zatím nemohu dokoupit všechny knížky, co bych chtěla (mám jich na seznamu přes 80 :D). Ty rv jsou jako takový bonus díky blogu. :-)

[36]: S tímhle si dovolím trohcu nesouhlasit a omlouvám se pokud tím urazím, není to nic proti tobě. Nakladatelství to mají udělané tak, že mají navíc natisknuté knížky, které pak dávají k recenzím, takže je to v podstatě stojí "jen" poštovné. Přijde mi,že víc českému nakladatelském prostředí škodí stahování ebooků, to mě přiznám se rozčiluje víc. Třeba české knížky mají půl roku hájení, ale podle mě by se na internet ani jako ebooky neměly dávat vůbec.

[37]: S tím bych i souhlasila, ale vezmi si, že ne všechny blogy mají takovou návštěvnost a to mají přitom dobré recenze. Vidím tohle hodně na blgspotu...ale tohle je zřejmě věc názoru. :-)

39 Mimi Mimi | Web | 6. února 2014 v 14:54 | Reagovat

měli by mít omezeny počet ale jsou knihy ktere mi prijde ze ma stovky lidi jen jako RC , chapu ze delaji par knih navic ale proste ten pocet omezit , na dominu nedavno byli clanky kolik prace a penez vubec takova kniha stoji , a kdyz ji pulka ctenaru dostane zadarmo kde se vydělá na další díl ? nebo jinou knihu ? Další titul se zdraží aby se to zaplatilo , ono je podle me hezky dostavat zadarmo knihy , odmeníš se nakladatelství recenzi ale ta jim prava na knihy nezaplati :) neni to proti tobě jen obecne proti tomu davat RC , vzdyt to je jak kdyby si prisla do globusu udělala hezkou recenzi na jejich nový jogurt a oni ti mesicne davali prisun jogurtu na svacinu zdarma :D  me proste pride ze ve velkem rozdavaji knihy zadarmo a sami na tom hrozne prodelavaj , proto u nas tolik knih nevychazi ,

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama