"Vydělává tady nakladatel anebo recenzent?"

21. srpna 2013 v 21:49 | Polgara |  Názory
Za nadpis děkuji Abyss, která mi tím vytrhla trn z paty. :-)



Jak se tak člověk dívá okolo sebe, někdy se nestačí divit, jak někteří dokáží být vyčuraní. K tomuhle článku mě inspiroval rozhovor s nakladatelem, který se zmínil, že dříve knížky v pevné podobě recenzentům posílali, ale časem to museli změnit. A to z jednoduchého důvodu. Jistí vyčůránci ony zadarmo získané knížky prodávali dál a vydělávali tak na úkor nakladatelství. A tak tomu udělali přítrž s tím, že začali posílat ebooky. Je to snad vůbec poprvé, kdy se mi nakladatel zmínil, že mi nemůže poslat knížku v pevné formě.

V tom okamžiku mi to začalo v hlavě šrotovat. Jak je možné, že se najdou tací, kteří si tohle dovolí? Copak nevědí, že se nakladatelé zajímají, co se děje s jimi poskytnutým materiálem? A není to jenom pouze toto nakladatelství, všímám si, že všichni, s nimiž spolupracuji si svoje blogery hlídají a sledují. Nemyslete si, že když vám neodpoví, tak nevědí, co děláte. Prdlajs! Vědí to a moc dobře.

Hodně mě naštvalo, že díky několika takovým vychcandírům přicházíme o příležitost. Neříkám, že se nám tak zavírají dveře, i ebooky jsou knihy, ale…patřím mezi ty, kteří musí mít knížku v knihovničce v hmatatelné podobě. Sama nechápu, jak je možné, že si tohle knižní blogeři dovolí. Neříkám, že tohle dělají všichni, ale všímám si toho na nejmenované facebookové stránce, kde se občas objeví knížky, které prodávají. A ejhle…jsou tam i recenzní výtisky. To pak máte takový ten pocit smířenosti, kdy si říkáte, nerozčiluj se, nic s tím stejně neuděláš. Oni si pojedou svoji. Jenže…již dlouho ve mně hlodá červíček pochybností, kdy si říkám, zda si tím skutečně knižní blogeři nekopou hrob.

Ale znovu, ne všichni se chovají takhle podrazácky. Přiživit se na úkor někoho jiného je nefér. Ale nikdo s tím nic nedělá. Chápu, že dnes si chce každý nějak přivydělat a nezajímá se o to, komu tím ublíží. Nicméně mě něco napadlo a nevím, jak se k tomu postavíte, přesto to zkusím. Možná to vidím jako Hurvínek válku, ale snad se tím něco vyřeší.

Napadlo mě, jestli by nebylo možné vytvořit stránku anebo facebookovou skupinu, kde by se sdružili VŠICHNI knižní blogeři, kteří pobírají recenzní výtisky. Vím, že je to nemožné, ale zkusit by se to mohlo. Sama to dělám tak, že když mi knížka nesedne, dám ji kamarádce anebo někomu, kdo se ozve zadarmo. Popřípadě vyměním za jiný recenzní výtisk. A tak mě napadlo, jestli by to nešlo dělat takhle. Chtělo by to domluvit ještě s místem předání. Většinou, ti co jsou z Prahy anebo do ní mají cestu, tak se scházejí pod koněm na Václavském náměstí a takhle to udělat i v dalších městech v ČR. Prozatím totiž nemám vymyšlené, jak by se to dělalo s poštovným.

Nemůžete prostě očekávat, že zpeněžíte věc, kterou jste sami dostali zadarmo. Já vím, jsem naivní, ale, co dát šanci ostatním? Sami jsme ji dostali, tak proč se nezachovat stejně jako nakladatelství? Třeba by si pak o nás nakladatelství vylepšila mínění. Co vy na to? Šli byste do toho?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Tereza Matoušková Tereza Matoušková | E-mail | Web | 21. srpna 2013 v 22:09 | Reagovat

Mně osobně spíš štvou recenzenti, kteří si vyžádají knížku zadarmo a pak se na recenzi vykašlou, případně do takzvané recenze zkopírují anotaci a připíšou k tomu, že se jim to líbilo/nelíbilo, žádný pořádný rozbor. Nic.

Co se týče toho, jestli prodávat nebo neprodávat recenzáky... Pokud recenzent zvládne napsat recenzi tak, že si mou knihu koupí další lidé, tak je mi to fuk, ať ji klidně prodá. Jako autora mě to zamrzí, ale zase - on už to má přečteno, třeba se mu to nelíbí natolik, aby si to nechal, tak ať to třeba pošle dál lidem, kterým se to třeba líbit bude a kteří to doporučí.

To, že nakladatelství posílá ebooky mi přijde spíš jako dobrá ochrana proti pseudorecenzentům, kteří si recenzáky neberou kvůli tomu, že rádi píší recenze, ale kvůli vlastní hamižnosti (mám knížku zadarmo).

Další důvody mi přijdou irelevantní, i když chápu, že Gorgona je začínající nakladatelství, kde se počítá každý prodaný výtisk. Ale stejně bych ty prodeje recenzáků nehrotila, ono to podle mě zas až tolik ublížit nemůže. Člověk, který si koupí knížku "z bazaru", by si ji stejně z bazaru koupil, kdo chce novou, koupí novou rovnou. Nebo by si ji půjčil v knihovně. :-)

2 Kristie Kristie | Web | 21. srpna 2013 v 22:26 | Reagovat

No, mě osobně by v životě nenapadlo recenzní výtisk prodat. :-) To se mi zdá k nakladateli velice nefér. Pokud bych se knihy, kterou jsem dostala k recenzi, chtěla zbavit, rozhodně ji věnuji do soutěže, to je podle mě to nejlepší řešení. Případně by šla ta výměna, no. :-) Nicméně jsem také narazila na osoby, které recenzní výtisky prodávají, což mi sice nepřijde správné, ale co s tím člověk nadělá, že?

3 Dragell Dragell | Web | 21. srpna 2013 v 22:27 | Reagovat

Já tedy recenzáky neprodávám, každou knihu, která se mi dostane do rukou, prostě v knihovničce chci. Ale nemálo kdy se mi stane, že dostanu darem (od rodiny, přátel, internetových magazínů za spolupráci) tu samou knihu, co už jsem dostala na recenzi, a tak ji posílám dál za sníženou cenu. Přijde mi to zbytečné ji skladnit a neprodávat, i když předtím jsem jeden kousek dostala k recenzi.

Co se týče prodeje recenzáků, nijak se k tomu nestavím, ale co se výměny týče, to vítám. Alespoň se tak díky druhým, co recenzují, dostanu k novým knihám :)

4 Hanyuu Hanyuu | Web | 21. srpna 2013 v 22:55 | Reagovat

Mě často zaráží i to, že plno knižních blogů bylo založeno jen proto, aby si jejich autoři mohli dopřát knihy zadarmo. Já bych si s úrovní svých "recenzí", kterým říkám recenze jen proto, že je to výraz kratší než všechno ostatní, co mě na ty mé názory o knížkách napadlo, nedovolila zažádat o recenzák a vlastně bych o to asi ani nestála, protože si ráda čtu zrovna to, na co mám náladu a když se mi o tom později psát nechce, prostě nepíšu. Ale když pak vidím některé články, co vznikají, nestačím se divit a nechápu, že jim není hanba. (Samozřejmě mluvím tu jen o určitém procentu knižních blogerů)

5 Lyra Lyra | E-mail | Web | 22. srpna 2013 v 9:13 | Reagovat

Popravdě jsem tak trochu očekávala, že se něco podobného stane, už když jsem se doslechla o existenci knižních blogů. Lidi jsou lidi a vždycky se dřív nebo později najde někdo, kdo z toho bude chtít taky "něco mít" (kromě knih zadarmo, samozřejmě). Je škoda, že to vrhá špatné světlo na ostatní blogery, kteří si knihy nechávají pro sebe.
Ten nápad s výměnou je dobrý, akorát nevím, jak by se to realizovalo v menších městech (teď nemyslím Prahu, Brno atd., ale určitě se tu najdou i blogeři, kteří jsou z venkova a i do nejbližšího většího města to nemají blízko).
Jinak ještě zpátky k prodeji. Sama nerecenzuji (knihy), ale kdybych to dělala a dostávala recenzní výtisky zdarma, tak bych je neprodávala. Možná potom, co by kniha vyšla oficiálně a to jen v případě, že by se mi vážně nelíbila. Třeba by to šlo mezi nakladateli a recenzenty ošetřit nějakou smlouvou? Alespoň pokud chtějí nakladatelé i nadále posílat knihy a recenzenti je chtějí dostávat. Nevím jak ostatní, ale e-booky by mě v tomto směru neuspokojily - čtečku nemám a ke knize ráda usedám mimo jiné i s tím, že na chvíli uteču od počítače :-)

6 Richard Zámek Richard Zámek | E-mail | 22. srpna 2013 v 11:25 | Reagovat

Zajímavý článek. Mám ovšem úplně jiný názor - záleží na blogerovi/recenzentovi co s knihou dál udělá. Nejdůležitější je, aby recenzi (skutečnou recenzi, ne anotaci doplněnou o pár vlastních či přejatých myšlenek) napsal a vydal. A pak ať ji třeba daruje nebo prodá. Kniha je jeho a může si s ní dál dělat co chce. Nevím s jakým nakladatelem autorka článku mluvila, ale nakladatel neposkytuje recenzentovi knihy za účelem výdělku, ale za účelem toho, aby měl na svou knihu recenzi a lidi se dozvěděli o tom, že kniha vůbec existuje. Mimochodem - v některých médiích si recenzent nevybírá něco, co patří zrovna mezi jeho oblíbenou literaturu - třeba paranormálky. A na co si schovávat paranormálku na polici, když ji nepotřebuju? A ne všechno recenzující musí mít ve své knihovně, zvlášť když knížek je hodně a místa málo.

7 cecilka cecilka | E-mail | Web | 22. srpna 2013 v 13:06 | Reagovat

Už jsem si toho hodněkrát všimla, jak to dávají na facebook. Si říkám, jestli jsou tak hloupí. Proč to aspoň nejdou dát do antikvariátu?
Já osobně bych knížky, co doma nechci, dala do nějaké knihovny. Myslím, že ty malé vesnické by rády uvítaly nové knihy.

8 Fée Fée | Web | 22. srpna 2013 v 15:05 | Reagovat

Aktuálně tohle dost řeším, protože mám pár recenzáků, které prostě nepotřebuju mít, jen mi zabírají místo. Až na jednu výjimku (a tu dám asi do soutěže) to ale jsou knížky, které jsem si přímo nevyžádala, dostala jsem je navíc. Do vkusu mi nesedly. Do vkusu ostatním knižním bloggerům sednou sotva, protože recenzuji často dost jiný žánr než oni čtou...
Normálně bych je dala do soutěže, ale takhle fakt nevím. Co můžu, to rozdám. Ale tyhle dvě asi vážně dám buď na aukro nebo do antikvariátu, ale rozhodně ne proto, abych si vydělala. Co mám jiného dělat s knížkama, které se mi nelíbí, známým je nedám (buď nečtou a nebo čtou jiné žánry), do soutěže taky ne... Pálit je zas nechci...

9 Lenny Lenny | Web | 22. srpna 2013 v 17:41 | Reagovat

Aktuálně prodávám knihy jak zběsilá, protože 1) jsem se ze 4+1 přestěhovala do 1+1 a potřebuju zredukovat úplně všechno 2) nemám peníze na co potřebuju 3) je mi 30, vkus se časem mění a už mě nebaví to co v pubertě. Recenzák nerecenzák. Pokud knihu jednou dostanu a odvedu za ni práci (napíšu slíbenou recenzi), tak je moje a můžu si s ní dělat co chci. To je jako kdyby mi někdo nařizoval, co udělám s penězi které mi za něco zaplatil.

10 Nikki Finn Nikki Finn | E-mail | Web | 22. srpna 2013 v 17:50 | Reagovat

Já dost dobře nechápu o co jde. Za recenzi je odvedena práce. Když se nakladatele zeptám, jak s knihou mohu naložit a on mi odpoví "to je na tobě, je tvoje", tak se tak taky zařídím. Pokud recenzent "okrádá" nakladatelství, co vlastně dělá člověk, který onu recenzní nebo jakoukoli jinou knihu vymění? Co když ji někomu daruji? neokrádám tím vlastně nakladatele taky? To bych pak měla jít do vězení, protože si přítel koupil knihu a já si ji přečetla taky, přestože je v knize napsáno "zákaz půjčování?" ale no tak...  stejně tak s e-knihou můžeš udělat "obchod" a ne jeden. To je prostě blbost :)

11 Polgara Polgara | Web | 22. srpna 2013 v 18:51 | Reagovat

[10]: Je fakt, že když bloger napsal recenzi, tak odvedl svoji práci a tím je knížka jeho. Přesto jsem to spíš brala tak, že když nám coby recenzentům byla poskytnuta šance získat knížku zadarmo s tím, že pouze napíšeme recenzi, tak dát tu šanci i ostatním a ne se na tom snažit přivydělat.
Prostě a jednoduše dát ji do oběhu tak, jak to udělala nakaldatelství, byť vím, že to vypadá hodně naivně a vidím to, jak Hurvínek válku.
Jenže s ebooky je to trochu jiné, tam když dostaneš recenzák, tak to máš zabezpečené tvým jménem a je jasně dáno, že to nesmíš šířit dáll.
Ale pokud bloger na blogu uspořádá soutěž o knížku, která mu nesedla anebo ji pošle dál s tím, že si nechá jen prolatit poštovné či vymění za jinou, za to by snad nakladatelství nestřílela.
Nepopírám to, že můj názor má mouchy, a že by se na něm dalo leccos vylepšit, jen si říkám, že se nějak začít musí.

12 Myanmar Myanmar | Web | 22. srpna 2013 v 21:14 | Reagovat

Kdysi jsem recenzáky odebírala. Brala jsem to jako určitou poctu, jako odměnu za to, že u blogu trávím čas. Pak jsem zjistila, že cítím povinnost knihu vychválit, i když se mi nelíbila, navíc nakladatelství málokdy nabízela žánr, který čtu (respektive žánr, který bych skutečně chtěla mít v knihovně, protože bych se k němu vracela...). Zkrátka v knihovně se mi hromadily knihy, které zabíraly místo jiným. Takže jsem to vyřešila tak, že jsem vše dala do maturitní tomboly a na recenzáky se vykašlala. Také mi to prodávání recenzáků nepřipadá správné, ale každý ať následuje svoje svědomí :) Zase je fakt, že si na internetu nějaký ten recenzák za zvýhodněnou cenu ráda koupím.

13 nel-ly nel-ly | Web | 22. srpna 2013 v 21:37 | Reagovat

jako na druhou stranu, zaměstanavatele taky nezajímá, za co utrátíš svoje poeníze... za práci dostaneš odměnu, co s ní, už je tvoje věc
ale prodávat přímo na facebooku svého blogu a podbně mi přijde vyloženě neetické, krom toho na recenzích je vidět, kdy se jejich autor zajímá jen o možnost si vydělat (a to asi nic moc nebude, nevím, já zatim aktivně rozšiřuju knihovničku a hezky s emi na to dívá :D a plánuju další soutěž), ale taky je na nakladateli, pokud ho to pobuřuje, aby si recenze přečetl a pak sám zvážil, jestli mu to za to stojí...

krom toho, pokud recenzent výtisk prodá dál, někdo ho koupí, zalíbí se mu a příští díl si koupí v knihkupectví nebo o tom alespoň řekne svým známum, to všechno je forma propagace

tvůj názor je moc utopický, ale to už jsem ti říkala, etický kodex je někde mezi tím, ale tak to ve světě bohužel nechodí a nedoplatí na tom nidko jiný, než poctiví recenzenti, kteří tímhle způsobem o zajímavé možnosti spolupráce přijdou

14 Storycollector Storycollector | E-mail | Web | 22. srpna 2013 v 22:28 | Reagovat

Není to zakázáno, tak je to věc každého člověka, co s tím udělá.
Ale pokud vás svědomí tíží fakt moc, tak já ty vaše nadbytečné knížky klidně adoptuji. :-)

15 Brabikate Brabikate | Web | 2. září 2013 v 11:42 | Reagovat

Já bych své recenzní výtisky neprodávala, nemám jich až zas tolik (2 až 3 kusy do měsíce) a většinou si vybírám jen ty, o kterých dopředu vím, že by mě mohly oslovit, takže je pak většinou s radostí zařadím do své knihovny. A místa mám naštěstí pořád ještě dost.
Chápu, že se to tomu nakladateli nelíbí, protože mu tím klesá tržba. Ale stejným způsobem by mu klesla tržba i v případě, že tu knihu dotyčný bloger pouze zdarma vymění. V obou případech má o jednu možnou prodanou knihu méně.
Podle mě by celý ten problém mohla vyřešit prostá domluva. Místo toho, aby nakladatel hodil všechny blogery do jednoho pytle, mohl by zkrátka do příštího mailu napsat, že si nepřeje, aby ji dále prodávali. Možná to nebude platit na každého (a s takovými asi pak nemá smysl spolupracovat), ale jsem si jistá, že když budou blogeři vědět, jaká jsou pravidla, budou je dodržovat. Takhle žádné pravidla nemají, jen ta etická, která si každý ohýbá dle svého.

16 Ilon-Ká** Ilon-Ká** | Web | 20. listopadu 2013 v 20:27 | Reagovat

Ahoj,
jen by mě zajímalo, jak ses dostala k tomu, aby jsi dělala recenze knih od různých nakladatelství? taky bych to chtěla, ale nevím, jak na to..
A jinak taky nechápu, jak můžou být takoví zlí lidé, co to prodávají.. podvodníci jedni.. -.-

17 Klarv Klarv | E-mail | 29. června 2014 v 22:30 | Reagovat

Ahoj,

já recenzní výtisky prodávám. Ano, ukamenujte mě za to. Co s tím, když jich je plno a není to kam dávat. Dávám to dost pod cenou a za peníze, které dostanu koupím knihy nové, takže ve finále těch knih je stejně více a více doma. :D Jednou z těch peněz pomůžu jinému nakladateli, než byl dárce recenzního výtisku, když si u něj knihu koupím, někdy se to obrátí a je to zase naopak. Nic špatného v tom nevidím.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama